Skip to main content
solidpharma-nonpublic

Optimaal ondersteunen van de immuniteit

By februari 7, 2024No Comments

Ondersteun immuniteit

In deze weken staat de zorg (wederom) extra onder druk. Ook jullie voelen aan den levende lijve dat er veel zieken zijn. Patiënten vragen dan ook logischerwijze hoe ze kunnen zorgen dat ze minder frequent ziek zijn, minder ernstig ziek worden, minder lang ziek zijn… met andere woorden hoe ze kunnen werken aan hun weerstand.

“Geef enkele tips mee aan de patiënt om je immuniteit te ondersteunen. Het immuunsysteem is nauw verweven met het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Vandaar dat levensstijl een grote impact kent op de immuniteit. ”

Anna Van Den DoorenPure Academy
Hoe kunnen wij als apotheker antwoorden op de vraag hoe mensen aan hun weerstand kunnen werken?

  • Belangrijk is om aan de patiënt volgend inzicht mee te geven:
    In het immuunysteem (aangeboren en verworven immuniteit) draait het allemaal rond balans en evenwicht: niet te veel, maar ook niet te weinig. Ons lichaam moet snel reageren op een pathogeen, maar mag bij deze reactie niet te veel schade veroorzaken door tijdig geremd te worden. Een optimale werking van onze afweer is dus geen overbodige luxe.
  • Geef enkele tips mee aan de patiënt om je immuniteit te ondersteunen. Het immuunsysteem is nauw verweven met het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Vandaar dat levensstijl een grote impact kent op de immuniteit.
  • Eet dagelijks groenten, fruit, peulvruchten, noten en vette vis.
    Verminder het suikergebruik. Drink voldoende water. Eet gevarieerd.
  • Rook niet. Als men rookt heeft men een lagere spiegel van anti-oxidanten en is men vatbaarder voor infecties.
  • Beperk het alcoholgebruik: drink niet meer dan 10 standaardglazen per week. Verspreid deze consumpties over verschillende dagen, en las ook alcoholvrije dagen in.
  • Beweeg voldoende buiten.
  • Neem voldoende pauzes en geniet van een goede nachtrust. Zorg voor regelmaat hierin. Slapeloosheid is immers in verband gebracht met een hoger infectierisico en latente ontstekingen.
  • Vermijd stress en doe activiteiten die je mentaal tot rust brengen. Stress opent het barrièresysteem en ontregelt cortisol waardoor je vatbaarder bent voor infecties.
  • Ondersteun je immuniteit met suppletie. Probeer een supplement in te nemen die bestaat uit actieve bestanddelen met invloed op het aangeboren en het specifieke immuunsysteem. Kies voor een synergetisch combinatiepreparaat met mineralen, vitamines en bio-actieve stoffen. In Pure Immuni en Immuni junior zit er vitamine C, vitamine D, selenium, zink, bètaglucanen, vlierbessenextract en propolisextract in dosissen die men chronisch kan innemen. Daarenboven zit er in Pure Immuni ook nog quercetine, een bio-actieve stof. In Pure Immuni forte zit er ook vitamine C, vitamine D, selenium, zink, quercetine en bètaglucanen in zeer hoge dosissen, samen met fyto-extract Echinacea. Ideaal als kuur dus.
Hou als apotheker de volgende drie punten zeker in de gaten.

  1. Iedereen heeft baat om zijn immuniteit te ondersteunen, en dat is zeker waar bij een verstoorde immuniteit. Een verstoorde immuniteit kan zich uiten in frequente acute infecties, chronische infecties, allergieën, voedselintoleranties, auto-immuunziekten.
  2. Daarnaast zijn er ook risicogroepen waarbij het immuunsysteem minder goed functioneert zoals kinderen, ouderen, mensen met chronische stress en mensen met obesitas.
  3. Daarnaast zijn er ook risicofactoren waarbij men meer kans heeft om ziek te worden en extra ondersteuning van het immuunsysteem aanbevolen is:
  • Bij gebruik van sommige medicatie zoals cortisone
  • Tijdens de herfst – en wintermaanden
  • Tijdens drukkere periodes met veel stress
  • Bij vermoeidheid
  • Bij intensieve fysieke activiteit
  • Bij plotse veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur

Leave a Reply