Bronnen
- Algen
- Zeewier
- Vis, schaal- en schelpdieren
- Melk
- Eieren
- Brood (met gejodeerd zout)
Het jodiumgehalte van de meeste voedingsmiddelen is laag omdat het beïnvloed wordt door bodemkwaliteit en klimaat.
Adequate inname
- 150 µg per dag
- Zwangerschap en borstvoeding: 200 µg per dag
Risicofactoren voor joodtekorten
- Onvoldoende inname via voeding: zoutarm dieet, vegetariërs, veganisten
- Een plantaardig voedingspatroon brengt mogelijks te weinig jood aan, enkel uit gejodeerd brood.
- Consumptie van rauwe voedingsmiddelen in grote hoeveelheden: kool- en raapzaadolie, koolsoorten, maïs, limabonen, sojabonen, mosterd,… (aanwezigheid van strumagenen). Het koken van deze voedingsmiddelen vernietigt de strumigene werking.
- Sporters (veel verlies van jood door zweten)
- Rokers hebben een hogere behoefte.
- Ouderen
- Een tekort aan selenium, vitamine A en ijzer.
Functies
- Aanmaak van schildklierhormonen (T3 en T4), die belangrijk zijn bij groei, ontwikkeling, ontwikkeling van zenuwstelsel (myelinisatie van zenuwen), basaal metabolisme en voortplanting.
- Jood is ook belangrijk voor slijmvliezen, huid, borstweefsel,…
- Lokaal kent jodium antimicrobiële effecten
- Jood ondersteunt de normale cognitieve werking
Symptomen bij tekorten
- Krop of vergrote schildklier (struma) met slikklachten, een piepende ademhaling, heesheid,… tot gevolg
- Trage schildklier/hypothyroïdie met niet specifieke klachten zoals vermoeidheid, apathie, gewichtstoename, constipatie, spierzwakte, concentratieverlies, koude-intolerantie…
- Mentale achterstand (hersenschade).
- Groeiachterstand
- Ontwikkelingsstoornissen
- Fibrocysteuze mastopathie
- Zeer belangrijk bij zwangere vrouwen voor goede hersenontwikkeling en groei van de foetus. Een tekort kan ook leiden tot een hoger risico op zwangerschapscomplicaties.
Symptomen bij te hoge dosis
- bij overgevoeligheid kan zeldzaam een allergische reactie optreden met mogelijks gevolg: branderig gevoel in mond, keel en/of maag, koorts, misselijkheid, diarree
- maximale hoeveelheid in supplementen met NUT nummer: 225 mcg per dag
- Veilige bovengrens, maximale toegelaten inname: 600mcg per dag voor volwassenen.